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SEC Staff Answers to Frequently Asked Questions About non-
GAAP Financial Measures 
 

 
SEC STAFF ISSUES ANSWERS TO FREQUENTLY ASKED QUESTIONS  

ABOUT NON-GAAP FINANCIAL MEASURES 

 On June 13, 2003, the staff of the Securities and Exchange Commission issued 
answers to frequently asked questions about the use of "non-GAAP financial measures" in 
documents filed with the Commission (which are generally subject to the requirements and 
prohibitions of new Item 10(e) of Regulation S-K) and in other public disclosures (which are 
generally subject to the requirements of new Regulation G). 

 The following discussion briefly summarizes the more significant issues addressed 
by the staff in the release in eight specified categories; the full text of the release and our 
original memorandum of January 30, 2003 concerning the Commission's rules on non-
GAAP financial measures are also attached for your reference. 

1. Transition Issues 

      Registration statements filed after March 28, 2003 must comply with Regulation G.  
If any such registration statement incorporates by reference an annual report filed prior 
to March 28, 2003 that contains a non-GAAP financial measure and does not comply 
with Regulation G, the registrant must: 

     Amend the annual report to include the information required by Regulation G; 

     Include the non-GAAP financial measure in the registration statement, together with 
the information required by Regulation G; or 

     File and incorporate by reference into the registration statement a report on Form 8-K 
(or, in the case of a foreign private issuer, Form 6-K) that contains the information 
required by Regulation G. 

The staff will not object, however, if companies do not comply with this position for 
registration statements on Form S-8. 

     Item 10(e) applies only to non-GAAP financial measures calculated for periods 
ending on or after March 28, 2003.   If a registration statement filed after March 28, 



 

2003 incorporates by reference an annual report or quarterly report filed prior to March 
28, 2003 that contains a non-GAAP financial measure, Item 10(e) does not apply to that 
non-GAAP financial measure unless it relates to a period ending on or after March 28, 
2003 (e.g., a projection). 

The staff cautions, however, that Item 10(e) generally codifies pre-existing staff guidance, 
and that the annual or quarterly report already should have complied with that guidance.  

     If after March 28, 2003 an issuer files an amendment to a Form 10-K originally filed 
before March 28, 2003, Regulation G applies to any non-GAAP financial measures 
included in the amendment as actually filed. 

     A non-GAAP financial measure posted on an issuer’s website prior to March 28, 
2003 that did not, at the time of posting, comply with Regulation G need not be removed 
from the issuer’s website but must be brought into compliance with Regulation G if it is 
revised or updated and posted on the website after March 28, 2003. 

2. Business Combination Transactions 

     The exemption from Regulation G for certain communications in connection with 
business combinations does not apply to non-GAAP financial measures disclosed in 
Securities Act registration statements or in proxy or tender offer statements.  By contrast, 
the exemption from Regulation G for non-GAAP financial measures disclosed pursuant 
to Item 1015 of Regulation M-A applies even to Securities Act registration statements 
and to proxy and tender offer statements. 

     Where reconciliation of a non-GAAP financial measure is required and the most 
directly comparable measure is a pro forma measure prepared and presented in 
accordance with Article 11 of Regulation S-X, companies may reconcile the non-GAAP 
financial measure to that measure. 

3. Item 10(e) of Regulation S-K 

     If a non-GAAP financial measure reflects an adjustment for an item identified as 
recurring, the staff cautions that the measure may be misleading absent disclosure 
regarding, among other things: 

     The manner in which management uses the non-GAAP financial measure to conduct 
or evaluate its business; 

     The economic substance behind management’s decision to use the non-GAAP 
financial measure; 

     The material limitations associated with the use of the non-GAAP financial measure 
as compared to the use of the most directly comparable GAAP financial measure; and 
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     The manner in which management compensates for these limitations when using the 
non-GAAP financial measure.  

     If there is a pattern of past restructuring charges, the staff cautions that it may be 
difficult for a company to meet the burden of disclosing why a non-GAAP measure that 
excludes the effect of restructuring charges is useful to investors. 

     If  "Adjusted EBITDA" is a term in a company’s credit agreement, and if information 
about Adjusted EBITDA therefore is material to investors' understanding of the 
company's liquidity or capital resources, disclosure concerning that measure may be 
required in the company’s MD&A.  The staff cautions, however, that such disclosure 
could be misleading unless certain criteria set forth in the release are satisfied. 

     While non-GAAP earnings per share measures are not specifically prohibited by Item 
10(e), the staff notes in the release disclosures viewed as "critical" accompanying items 
and that cash flow per share or other per share measures of liquidity continue to be 
prohibited. 

     "Free cash flow," defined as cash flow from operations minus cash flow for capital 
expenditures, ordinarily would not violate the prohibitions of Item 10(e).  The staff 
cautions, however, that additional disclosure may be required to prevent readers from 
drawing the inference that free cash flow represents residual cash flow available for 
discretionary expenditures. 

4. EBIT and EBITDA 

     When presenting a non-GAAP financial measure titled "EBIT" or "EBITDA," 
companies must start from GAAP net income.  Measures that are calculated differently 
should not be characterized as "EBIT" or "EBITDA." 

     When EBIT and EBITDA are presented as performance measures, they should be 
reconciled to GAAP net income, not to operating income. 

5. Segment Information 

     No non-GAAP financial measure is deemed to be presented if an issuer includes in its 
MD&A a table that separately presents (i) segment information for international 
operations excluding the effect of changes in foreign exchange rates and (ii) the effect of 
exchange rates, where the purpose of the presentation is to show changes in revenue 
derived from increases in sales volumes, prices and exchange rates as part of the MD&A 
discussion, so long as the information presented sums to the revenue amount presented 
in the issuer’s financial statements.  If the issuer presents the foreign exchange adjusted 
measure by itself, however, it has presented a non-GAAP financial measure under 
Regulation G and Item 10(e) of Regulation S-K. 
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     Segment financial information required or expressly permitted by Statement of 
Financial Accounting Standards No. 131 ("SFAS No. 131") is not a non-GAAP financial 
measure, and such information may be, or may be required to be, discussed in MD&A. 

     If segment profitability is determined on a basis that differs from GAAP consolidated 
operating profit, such that SFAS No. 131 requires a reconciliation in the notes to the 
issuer’s financial statements, any discussion of segment profitability in MD&A should 
include a complete discussion of the reconciling items. 

     Segment measures that are adjusted to include amounts excluded from, or exclude 
amounts included in, the segment measure calculated and presented in accordance with 
SFAS No. 131 are non-GAAP financial measures.  The staff cautions that it would be 
difficult to demonstrate that such segment measures are useful to investors as required 
by Item 10(e). 

     A "consolidated" segment profit or loss figure consisting of the sum of individual 
segment profit or loss figures, while permitted in a limited context in the notes to the 
financial statements pursuant to SFAS No. 131, would be a non-GAAP financial 
measure if presented outside that context and therefore subject to Regulation G and Item 
10(e). 

6. Item 12 of Form 8-K 

     Item 12 of Form 8-K generally requires that a reporting issuer furnish to the 
Commission on Form 8-K any material, previously non-public information released by 
the issuer with respect to a completed fiscal period.  Under the exemption from Item 12 
of Form 8-K that is available for earnings information presented orally, telephonically, 
by webcast, by broadcast or by similar means, an audio file of the initial webcast of an 
earnings conference call generally satisfies the condition that the issuer must provide on 
its website any financial or other statistical information contained in the presentation.  

     Under the exemption from Item 12 of Form 8-K that is available for earnings 
information presented orally, telephonically, by webcast, by broadcast or by similar 
means, material financial and other statistical information contained in the presentation 
and not previously disclosed generally must appear on the issuer’s website at the time 
the oral presentation is made.  If material information is disclosed unexpectedly in 
connection with the question and answer session that was part of the oral presentation, 
the information must be posted on the company’s website promptly after it is disclosed. 

     Failure to furnish a Form 8-K required by Item 12 of the Form in a timely manner 
does not affect the issuer’s eligibility to use Form S-3.  The staff cautions, however, that 
failure to furnish the Form 8-K in a timely manner would constitute a violation of 
Section 13(a) of the Exchange Act and the rules of the Commission thereunder. 
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7. Foreign Private Issuers 

     For purposes of the exception from Item 10(e) for foreign private issuers that permits 
presentation of otherwise prohibited non-GAAP financial measures that are "expressly 
permitted" by home-country financial accounting standard setters, "expressly permitted" 
means specifically identified as an acceptable measure by the standard setter, as more 
fully described in the release. 

     Where a foreign private issuer wishes to incorporate by reference into a Securities 
Act registration statement only that portion of its earnings release that does not contain 
non-GAAP financial measures, it may do so either by: 

     Furnishing the entire earnings release on Form 6-K and indicating in the Form 6-K 
which portion of the release is incorporated by reference; or 

     Furnishing two Form 6-K reports, one that contains the full earnings release and 
another that contains the portions that will be incorporated by reference (the staff 
indicates that the second of these alternatives may provide more clarity for investors). 

     If a foreign private issuer issues a release containing a non-GAAP financial measure 
without complying with Regulation G in reliance on an exemption from Regulation G 
and subsequently furnishes that release on Form 6-K, any registration statement filed 
subsequent to March 28, 2003 that incorporates the non-GAAP financial measure by 
reference must comply with Item 10(e) of Regulation S-K to the extent that the non-
GAAP financial measure relates to a period ending on or after March 28, 2003. 

     A non-GAAP financial measure contained in an annual report on Form 40-F filed by 
an eligible Canadian issuer under the U.S-Canadian multijurisdictional disclosure system 
need not comply with Regulation G or Item 10(e), even if the annual report is 
incorporated by reference into a Securities Act registration statement. 

8. Voluntary Filers 

     Item 10(e) applies to companies once subject to a reporting obligation under Section 
15(d) of the Exchange Act that continue to file reports with the Commission even though 
that obligation has been suspended.  

While Regulation G technically does not apply to such companies, the staff cautions that 
failure of such a company to comply with all requirements applicable to a Section 15(d) 
company (including Regulation G) would raise significant issues under the anti-fraud 
provisions of the federal securities laws. 

*          *          *          *          * 
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If you have any questions regarding the frequently asked questions, please feel free to 
contact us. 

CLEARY, GOTTLIEB, STEEN & HAMILTON 

New York Office - 1 212 225 2000 
Allan G. Sperling 
Leslie N. Silverman 
Craig B. Brod 
Nicolas Grabar 
Janet L. Fisher 

David I. Gottlieb 

Washington Office - 1 202 974 1500 
Kenneth L. Bachman, Jr. 
David M. Becker 
Robert W. Cook 
Paul D. Marquardt 

London Office  -  44 20 7614 2200 
Edward F. Greene 
Daniel A. Braverman 
Ashar Qureshi 
Pierre-Marie Boury 

Paris Office - 33 1 40 74 68 00 
Russell H. Pollack 
Andrew A. Bernstein 
John D. Brinitzer 
 
Brussels Office - 32 2 287 2000 
George L. Bustin 

Frankfurt Office - 49 69 97103 0 
Alan S. Dunning 
Ward A. Greenberg 
Michael J. Volkovitsch 

Rome Office / Milan Office - 39 06 695 22 200 
Giuseppe Scassellati 
Arturo Carrillo 
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Moscow Office - 7 501 285 5006 
Scott Senecal 

Hong Kong Office  - 852 2521 4122 
Sebastian R. Sperber 
Jinduk Han 
David W. Hirsch 

Tokyo Office - 81 3 3595 3911 
Steven L. Wilner 
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